Naš cilj je da naši gosti budu zadovoljni ...
... ponesu lepe utiske i sećana na boravak kod nas.
Izuzetno nas raduje kada naši korisnici ponovo dođu ...
... jer to znači da je naš cilj ostvaren!
Dobro došli!

 

Izleti

 

Po želji gostiju, možemo organizovati sledeće eskurzije/izleti:
......- Bokokotorski zaliv
......- Kotor
......- Perast
......- Porto Montenegro
......- Manastir Ostrog
......- Plaža Žanjice
......- Plava špilja

Bokokotorski zaliv

Svako ko poseti Boku, doživljava je na sebi svojstven način, bilo da se radi o umetnicima, naučnicima ili turistima, Boka snažno utiče na sva čulna iskustva. Boka je ono mesto gde se suprotnosti susreću i sjedinjavanju tvoreći jedan sasvim poseban ambijent. Suprotnosti se ogledaju u prirodi gde se u jednom delu iz mirne površine mora naglo uzdižu krševite planine, a u drugom delu niču prave botaničke bašte, ali isto tako i u kulturno-istoriskom nasleđa gde se dve civilizacije, istoka i zapada nadopunjuju u jedinstvenoj harmoniji. Praistorijsko doba, ilirsko doba, antičko doba, latinsko-vizantijsko doba, gotika, renesansa, barok, sve se to pretapa u savremeni život pokazujući i dokazujući da prave vrednosti večno traju, zajedno u harmoniji.

Zaliv je sa jugoistočne strane opasan krečnjačkim masivima Lovćena (1749 m), a sa severozapadne ograncima Orjena (1895 m), Radoštaka (1446 m) i Dobroštice (1570 m). Između ovih prostire se iznad Perasta krečnjački masiv Kason (873 m).

Na severozapadnoj strani ulaza u zaliv nalazi se Vitaljinsko poluostrvo, a na jugoistocnoj Luštičko. Ta dva poluostrva, rastavljena su moreuzom Oštro. U unutrašnjosti zaliva nalaze se još dva poluostrva i to Vrmačko i Devesinjsko, koja razdvaja tesnac Verige. Tesnac Verige deli Boko Kotorski zaliv na dva spoljasnja zaliva, i to Herceg-Novski (ili Topljanski) i Tivatski, i dva unutrašnja zaliva Risanski i Kotorski.

Područje Boke Kotorske, posmatrano kao geo-morfoloska i biljno-geografska celina, je veoma bogata prirodom, koja sa posebnim karakteristikama čini neobičan kontrast reljefa, ostatke tektonskih poremećaja, krečnjačkih površina, kao i listopadnu vegetaciju u samom priobalnom pojasu.

S obzirom da se proteže između Jadranskog mora i kraškog zaleđa, područje Boke Kotorske se nalazi pod uticajima sredozemne i planinske klime, koje kada se pomešaju tvore posebnu vrstu submediteranske klime, sasvim specifične za razliku od ostalog dela crnogorskog primorja. Karakteristično za Boku jeste rano proleće gde, kada su sve okolne planine prekrivene snegom, uz morsku obalu cvetaju mediteranske biljke i drveće. U zimskom periodu takođe može da se uživa u sunčanim danima na obali dok se u planinski predeo može stići za manje od sat vremena. Leta u Boki su prijatna sa nešto više kišnih dana nego u ostalom delu crnogorskog primorja, što se ogleda u bujnoj vegetaciji. Uzduž čitave obale zaliva može se videti bogata rasprostranjenost mediteranskog, kontinentalnog i egzotičnog bilja. Lovor, palme, masline, stabla naranadže, limuna i šipka, agave, oleanderi, kamelije, mimoze… samo su deo šarolike flore ovog regiona.

Boku ukrašavaju sedam ostrva, a to su: Sveti Marko, Mamula, Gospa od Škrpjela, Sveti Đorđe, Milosrđa, Ostrvo Cveća i Mala Gospa. Duž celog zaliva nalazi se lanac manjih gradova i mesta od kojih bi svako moglo da ispriča svoju priču.

 


Kotor

Smešten u jedan od najlepših zaliva sveta, Kotor, grad trgovaca i čuvenih moreplovaca ima dosta toga da ispriča. Stari grad Kotor je najbolje sačuvana srednjovekovna urbana sredina tipična za gradove nastale u XII i XIV veku. Srednjovekovna arhitektura i mnogobrojni spomenici kulturnog nasleđa uvrstili su Kotor u UNESCO - ov spisak "Svetske prirodne i kulturne baštine". Kroz čitav grad prostiru se građevine, isprepletane uličicama i trgovima. Na jednom od njih nalazi se i katedrala Sv. Tripuna spomenik romanskoj kulturi i jedan od prepoznatljivih simbola grada. Crkva Svetog Luke (XIII vek), crkva Svete Ane (XII vek), crkva Svete Marije (XIII vek), crkva Gospe od zdravlja (XV vek), Kneževa palata (XVII vek), Napoleonovo pozorište (XIX vek) su samo deo bogate riznice Kotorske tradicije. Karnevali i fešte koje se organizuju svake godine, najlepšem gradu crnogorskog primorja daju dodatnu čar. Jednostavno, Kotor se ne sme propustiti.

 


Perast

Perast, uspavani barokni gradić koji se nalazi nedaleko od Kotora. Najlepše građevine ovog malog grada nastale su u periodu od XVII - XVIII veka. U to vreme jača pomorstvo i kapetani dižu velelepne vile koje i danas plene svojom lepotom. Perast je tih i miran grad. Obiluje sakralnim spomenicima: crkva Sv. Nikole nastala između XV i XVII veka, Parohijska crkva (1740.), ostrvo ispred Perasta na kome se nalazi crkva Sv. Đorđa (XII), Gospa od Škrpjela (1630.), barokna crkva nastala na veštačkom ostrvu.

 


Porto Montenegro

Prva luksuzna marina na Jadranu, Porto Montenegro, upisana je na mapi omiljenih lokacija svetskih jahting klijenata i kosmopolita sa svih meridijana. Za samo pet godina, od makete u svrhu prezentacije projekta, razvila se u luksuzni brend i najsavremeniji turistički proizvod.

Pored marine, naselje Porto Montenegro, koje je osmišljeno da ispuni sva očekivanja vlasnika i posade jahti i drugih klijenata, obuhvata i prostrane apartmane na samoj obali mora, jedinstvene restorane, kafiće sa dobrim provodom, te veliki izbor sportskih, rekreativnih i kulturnih aktivnosti i događaja.

Marina trenutno ima 250 obezbeđena veza za jahte od 12 do 150 metara dužine, a u izgradnji je još 185 vezova, od kojih će više od 50 biti namenjena za superjahte duže od 45 metara.

 


Manastir Ostrog

Manastir Ostrog je manastir Srpske pravoslavne crkve smešten uz skoro vertikalnu liticu, visoko na planini Ostroška greda u Crnoj Gori. Posvećen je Svetom Vasiliju Ostroškom.

Nalazi se na području Bjelopavlića, pripada opštini Danilovgrad i smešten je u okomitoj steni, sa koje se pruža pogled na ravnicu Bjelopavlića. Osnovao ga je hercegovački mitropolit Vasilije u 17. veku, koji je tu i sahranjen. Kasnije je kanonizovan. On je Svetac Čudotvorac. Telo mu počiva u ćivotu u pećinskoj crkvi. Sam manastir je obnovljen 1923 - 1926. godine, posle požara, kojeg su bile pošteđene pećinske crkvice. One predstavljaju glavnu spomeničku vrednost.

Crkva Sv. Vavedenja (u donjem manastirskom nivou) je oslikana freskama krajem 17. veka. Crkva Sv. Krsta se nalazi u gornjem manastirskom nivou i nju je živopisao majstor Radul prilagođavajući freske prirodnom obliku stena. Oko crkve su konaci i zajedno čine objekat skladno sjedinjenim sa prirodnim ambijentom. Manastir Ostrog spada među najposjećenije u jugoistočnoj Evropi. U njega dolaze vernici svih religija iz svih krajeva sveta.

Kada je 1878. godine stvorena Zahumsko-raška eparhija, manastir Ostrog je određen za njeno privremeno središte, do uređenja vladičanske rezidencije u Nikšiću. Prvi zahumsko-raški episkop Visarion Ljubiša (1878 - 1882.), potonji crnogorski mitropolit, često je boravio u manastiru Ostrogu.

Manastir je ostao u sastavu Zahumsko-raške eparhije sve do 1931. godine, kada je ova eparhija ukinuta i priključena Mitropoliji crnogorsko-primorskoj u čijem se sastavu nalazi i danas.

2005. godine je između donjeg i gornjeg manastira podignuta i Crkva Svetog mučenika Stanka u kojoj se čuvaju njegove ruke. Mučenik Stanko (Aleksić) je bio čoban koga su Turci mučili i ubili jer im nije pokazao put kojim su pobegli njihovi protivnici. Nakon otkopavanja njegovog groba ruke Svetog mučenika Stanka su bile očuvane.

 


Plaža Žanjice

Na 40 minuta vožnje pomorskim ili na dva sata vožnje drumskim putem od Herceg-Novog nalazi se atraktivno izletište i plaža Žanjice. Ova prelepa i velika plaža okružena je maslinjakom, usred koga se nalazi živopisna bokeljska crkvica.

Plaža Žanjice je od belih oblutaka duga oko 300 m i može da primi oko 1000 kupača. Morska voda je ovde “A“ kategorije, a tome doprinosi otvorenost plaže prema Jadranskom moru. U jednom delu plaže mogu se iznajmiti sandoline, pedaline, katamarani, skuteri i jedrilice na dasci. Postoji i mogućnost kursa ronjenja, čija se licenca po završetku i polaganju priznaje u celom svetu. Pored kurseva, organizuju i turistička ronjenja po izuzetno zanimljivim brojnim uvalama Bokokotorskog zaliva kao i lov na tune i sabljarke.

 


Plava špilja

Krećući se morem, na oko deset minuta vožnje od plaže Žanjice nailazite na turističku atrakciju, pećinu Plava špilja.

U Plavu špilju možete ući sa dve strane, kroz dva ulaza, južni i istočni. Južni ulaz je prilično širok ali i nizak, dok je istočni baš suprotan, uzak a veoma visok.

Turistički brodovi koriste južni ulaz baš zbog njegove povoljnosti, ali i on zna da bude nedostupan u danima kada more postane nemirno.
Površina pećine je veoma velika te istovremeno u nju mogu da pristanu tri brodića bez ikakvih problema. U prostranoj pećini dubina morske vode iznosi od 3 do 5 metara. Njena specifičnost je u tome što je izlomljeni svetlosni snopovi čine toliko plavom koliko dok ovo čitate ne možete ni da zamislite. Stoga i ne čudi odakle joj naziv - Plava špilja.

Ne propustite tradicionalno kupanje u Plavoj špilji. Ono je naročito zadovoljstvo i izazov. Možda zvuči pomalo zastrašujuća zamisao da skočite u dubine mračne Plave špilje ali, bez brige, bićete ohrabreni kad vidite druge posetioce kako baš to čine.